VOORBIJ – 29 augustus: Flee

“Wat betekent thuis voor jou?”

“Thuis? Dat is een veilige plek.”

Ergens waar je kunt blijven en niet hoeft weg te gaan… 

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin moet op de vlucht slaan. Het is het begin van een gevaarlijke tocht die voorgoed hun levens zal tekenen. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Van zijn familie is geen spoor. 

Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Kasper wil graag dat ze samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf. Hij beseft dat hij niet anders kan dan zijn verleden onder ogen komen, wil hij eindelijk rust vinden.

Amin zoekt daarvoor toevlucht bij goede vriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen. Ze kennen elkaar van de middelbare school, maar ook hij heeft geen enkel vermoeden over het grote geheim dat Amin met zich meedraagt. 

Flee verlegt de grenzen van het documentairegenre in een hartverscheurend, zenuwslopend en opbeurend verhaal over de zelfontdekkingstocht van één man op zoek naar vrijheid.

Met de film ‘Flee’ slaagt Rasmusen er voortreffelijk in het verhaal van verre oorlogsvluchtelingen opnieuw een menselijk gelaat te geven. De keuze voor animatie kwam er omdat Amin, zijn schuilnaam, zo op een veilige manier zijn hartverscheurende verhaal eindelijk uit de doeken zou kunnen doen. De realistische, doch speelse beelden raken de kijker in het hart en overstijgen de afstandelijke mediabeelden. 

‘Flee’ opent de ogen van de kijkers en laat zien dat een vluchtverhaal begint noch eindigt bij de aankomst in het opvangland.


Praktisch

Wanneer?

Waar?

Tickets?

Maandag 29 augustus
De film start om 21.00 uur

Sportcentrum ’t Hofeind – Omnisportveld (aan kant van de brasserie)

Gratis, reserveren is niet nodig

* 𝑂𝑜𝑟𝑠𝑝𝑟𝑜𝑛𝑘𝑒𝑙𝑖𝑗𝑘 𝑠𝑡𝑜𝑛𝑑 𝑇ℎ𝑒 𝐷𝑢𝑘𝑒 𝑔𝑒𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑚𝑒𝑒𝑟𝑑, 𝑚𝑎𝑎𝑟 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑙𝑚 𝑤𝑒𝑟𝑑 𝑙𝑎𝑠𝑡 𝑚𝑖𝑛𝑢𝑡𝑒 𝑛𝑜𝑔 𝑔𝑒𝑤𝑖𝑗𝑧𝑖𝑔𝑑. 𝐿𝑖𝑒𝑓ℎ𝑒𝑏𝑏𝑒𝑟𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝐷𝑢𝑘𝑒 𝑘𝑢𝑛𝑛𝑒𝑛 𝑡𝑒𝑟𝑒𝑐ℎ𝑡 𝑖𝑛 𝑉𝑜𝑠𝑠𝑒𝑙𝑎𝑎𝑟, 𝑀𝑎𝑙𝑙𝑒 𝑜𝑓 𝑇𝑢𝑟𝑛ℎ𝑜𝑢𝑡.